U heeft niets in uw winkelwagen.
Om de ventilatie voor woningen te berekenen moet eerst worden gekeken welke eisen hiervoor gelden. Deze staan beschreven in het bouwbesluit en is bedoeld om het ontstaan van een voor de gezondheid nadelige kwaliteit van de binnenlucht te voorkomen.
Bij ventilatie wordt binnenlucht ververst met frisse buitenlucht. Dit voorziet ons van voldoende zuurstof en voert vervuilde lucht af naar buiten. Onvoldoende ventilatie zorgt voor een vervuild en ongezond binnenklimaat. Hoeveel luchtverversing per tijdseenheid nodig is hangt af van de functie van de ruimte.
Waar wordt ventilatiehoeveelheid mee aangeduid?
In het bouwbesluit wordt de hoeveelheid lucht per tijdseenheid aangeduid met: dm³/s. (kubieke decimeter per seconde)
Op de website hebben we het doorgaans over: m3/h. (Kubieke meter per uur)
Ter informatie: 1 dm³/s is gelijk aan 3,6 m3/h
Welke ventilatie eisen gelden er voor woningen?
Een verblijfsruimte met woningfunctie moet een voorziening hebben voor luchtverversing met een capaciteit van ten minste 3,24 m3/h per m² vloeroppervlakte met een minimum van 25,2 m3/h.
Reken hiervoor het aantal vierkante meters uit en vermenigvuldig het totaal met 3,24. De uitkomst is het aantal m3/h dat de ruimte ververst moet worden. (minimale eis van het bouwbesluit)
Ventilatie keukens
Een keuken met kooktoestel heeft een voorziening voor luchtverversing (afzuigkap) nodig met een capaciteit van ten minste 75,6 m3/h. Dit om aan de eisen van het bouwbesluit te voldoen.
Onderzoek van TNO wijst uit dat voor een goede afzuiging minimaal een capaciteit van 300 m3/uur nodig is tijdens het koken. Dit om te voorkomen dat de concentratie schadelijke stoffen in de ruimte te hoog oploopt.
Afzuiging toilet
Een toilet heeft een minimale afzuiging nodig van 25,2 m3/h.
Afzuiging badkamer
Voor een badkamer geldt een minimale afzuiging van 50,4 m3/h
Gemeenschappelijke verkeersruimte
Een gemeenschappelijke verkeersruimte vormt een verbinding tussen meerdere ruimtes. Denk hierbij aan een hal die de keuken met de woonkamer verbind.
Een gemeenschappelijke ruimte moet een niet afsluitbare ventilatie voorziening hebben met een capaciteit van ten minste 3,6 m3/h per m² vloeroppervlakte van die ruimte.
Meterkast
Een ruimte met een opstelplaats voor een gasmeter heeft een niet afsluitbare voorziening voor luchtverversing met een capaciteit van ten minste 3,6 m3/h per m² vloeroppervlakte van die ruimte, met een minimum van 7,2 m3/h.
Liftschacht
Een schacht voor een lift heeft een niet afsluitbare voorziening voor luchtverversing met een volgens NEN 1087 bepaalde capaciteit van ten minste 3,2 dm³/s per m²vloeroppervlakte van die liftschacht.
Opslagruimte huishoudelijk afval
Een opslagruimte voor huishoudelijk afval met een vloeroppervlakte van meer dan 1,5 m² heeft een niet afsluitbare voorziening voor luchtverversing met een capaciteit van ten minste 10 dm³/s per m² vloeroppervlakte van die ruimte.
Stalling motorvoertuigen
Een stallingruimte voor motorvoertuigen heeft een niet afsluitbare voorziening voor luchtverversing met een capaciteit van ten minste 10,8 m3/h per m² vloeroppervlakte van die ruimte.
Luchtsnelheden
Luchtsnelheden worden uitgedrukt in de eenheid meter per seconde (m/s).
Houd voor het kanaalwerk rekening met een luchtsnelheid van maximaal:
- Hoofdkanaal: 5 m/s
- Aftakkingskanaal: 3 m/s
Nadelen van hoge luchtsnelheid in het ventilatiekanaal:
- Meer geluid van het systeem
- Hoge luchtweerstand, verminderende afzuiging
Voor toevoer van verse lucht veroorzaakt in de leef zone van een verblijfsgebied mag de luchtsnelheid die niet groter zijn dan 0,2 m/s. Dit om tocht (te veel circulatie van koude lucht) te voorkomen. De praktijk wijst uit dat veel mensen bij tocht de ventilatieopeningen afsluiten. Hierdoor kan een voor de gezondheid nadelige situatie ontstaan. Belangrijk dus om te hoge luchtsnelheden binnen het leefgebied te voorkomen.