U heeft niets in uw winkelwagen.
In horecakeuken worden kookluchten direct via de afzuigkap naar buiten afgevoerd. Dezelfde hoeveelheid lucht moet ook weer toegevoerd worden. Dit kan grofweg op twee manieren:
Natuurlijke luchttoevoer
Doordat de afzuigkap lucht uit de ruimte onttrekt wordt de ruimte vacuüm getrokken. Via alle openingen (roosters, deuren, kieren en gaten) met een directe verbinding naar buiten wordt frisse buitenlucht ter vervanging aangetrokken.
Zorg voor voldoende van deze doorvoer openingen. Zo word voorkomen dat de luchtsnelheid te hoog oploopt en tocht veroorzaakt. Te weinig doorvoeropeningen zorgt ook dat de capaciteit van afzuigmotor afneemt.
Advies is de toevoer tot zoveel mogelijk in de buurt van de afzuigkap te beperken. Dit scheelt in stookkosten en voorkomt tocht in de rest van de keuken. Voorkom zeker bij open keukens dat de toevoerlucht via het restaurant word aangetrokken. Hierdoor kan het algemene ventilatiesysteem door ontregelt raken en zitten de gasten op de tocht.
Mechanische luchttoevoer
Bij een mechanisch toevoersysteem wordt de lucht actief toegevoerd. Hiervoor word gebruik gemaakt van een ventilator. Advies is hiermee c.a. 80% van de luchtafvoer te compenseren. Zorg dat de afzuigkap altijd meer afzuigt dan er actief naar binnen word gebracht. Door de lichte onderdruk kunnen de keukengeuren zich niet buiten de keuken verspreiden. Plaats de toevoer bij voorkeur in de buurt van de afzuigkap. Dit ook om tocht en verwarmingskosten in de rest van de keuken en in openverbinding staande ruimtes te voorkomen.
Breng de luchttoevoer goed verdeeld naar binnen. Dit kan, afhankelijk van waar de situatie zich het best voor leent, door middel van plafondroosters, wandroosters airsocks of een luchtkanaal met roosters.
Lees hier meer over horeca ventilatie